Zonne-energie

1. zonnepanelen

Het is goed om te weten welke verschillende regelingen er allemaal zijn als het gaat om zonnepanelen. Er zijn nog steeds een handjevol zonnepanelen subsidieregelingen. Voor veel regelingen raakt het geld echter op en zijn de potjes aan het leegraken. Een alternatief waarvan je altijd gebruik kunt maken is echter om de BTW terug te vragen van de zonnepanelen. Het is mogelijk om de BTW terug te vorderen door je als onderneming aan te melden bij de belastingdienst. Je bent geen ondernemer? Denk hier nog maar een keertje over na!

Je bent ondernemer!

Het is goed om te weten, dat het Europese gerechtshof heeft bepaald en besloten dat iemand welke energie levert aan een energiebedrijf wel degelijk een ondernemer is. Hoewel het misschien niet om zeer veel energie gaat, is het wel zo dat je energie levert en dus een energieleverancier bent. Het gerechtshof heeft bepaalt dat je dan ook echt een ondernemer bent en dus ook de BTW kunt terugvorderen.

Regels bij het salderen

Aan salderen zitten wel een aantal regels verbonden. Zo is er een zogenoemde salderingsgrens. Deze grens bedroeg eerst altijd 5000 kWh, wat betekende dat je maximaal 5000 kWh op het net terug kon storten. Een totale energierekening die gebaseerd was op meer dan 5000 kWh kon dan ook niet volledig gedekt worden. Tegenwoordig kun je echter het kWh van de energieleverancier gebruiken als salderen. Een andere regel die je als particulier, die vaak minder dan 3×80 ampère leveren, moet onthouden, is dat jouw terugstorting van energie via dezelfde aansluiting moet als waar het door de leverancier mee geleverd wordt.

2. zonneboiler

Een zonneboiler is daarentegen ook interessant. Ook kun je kijken op de website van de Rijksoverheid voor informatie over zonneboilers. Een subsidie op woningisolatie kan ook nog van toepassing zijn. Zie ook: boilers, isolatie en vochtbestrijding. Meer over zonneboilers op deze pagina.

Behalve de CV ketel die werkt op gas of olie, zijn er nog andere manieren om uw lucht of water te verwarmen, zoals de warmtepomp, de houtkachel en zonne- en windenergie. Zonne-energie ontwikkelt zich snel, maar is in ons klimaat niet in staat om alles te vervangen. Zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler kunnen 90% van de verwarming verzorgen.