Zonneboiler

Als u een zonneboiler wilt gaan kopen dan is het verstandig om na te gaan of er geen asbest in uw dak zit. Het is goed om te weten dat het in Vlaanderen niet altijd zo maar mag om het asbest te verwijderen. Natuurlijk is het gebruik van asbest al vele jaren verboden. Nu gelden er tegenwoordig echter ook steeds meer wetten en regels om het asbest te verwijderen. Als het om een risico gaat voor de gezondheid dan mag bijvoorbeeld alleen een gecertificeerd asbestbedrijf het asbest verwijderen. Ook als het om het slopen van een pand gaat gelden er specifieke en strenge regels.

Een verbod

Binnenkort is het verboden om nog asbestdaken te hebben. Het is zo geregeld om mens en milieu te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van asbest. Het is dan niet meer mogelijk voor particulieren, bedrijven en instellingen (ook van de overheid) om een asbest dak te hebben. De maatregel moet helpen om gezondheidsproblemen terug te dringen. Men ziet steeds meer de gevolgen van de asbestproblemen in onze samenleving. Het is dan zelfs mogelijk om een dwangsom te krijgen wanneer u hier niet aan meewerkt.

Volop regels en wetten

Voordat u aan de slag gaat met het verwijderen van asbest is het goed om te informeren naar de verschillende regels en wetten bij u lokale gemeente. Hierna is het mogelijk om op de juiste manier het asbest te saneren. Misschien wel met een premie! Er worden namelijk ook lokale premies door gemeenten en provinciën aangeboden.

Asbest verwijderen

Als u asbest in uw huis hebt, in uw schuur, garage of op het afdak van een overkapping dan is het slim om het asbest te verwijderen. Natuurlijk kan het asbest ook in uw bedrijfsgebouw zijn. Het is goed om te zien welke mogelijkheden er zijn om het weg te laten halen. In de eerste plaats kunt u natuurlijk het asbest zelf gaan verwijderen. Ook is het mogelijk om het asbest door een bedrijf weg te laten halen. Alles heeft hierbij natuurlijk zijn voordelen en nadelen. Laten we de twee mogelijkheden met u doornemen. Daarbij moet u rekening houden dat het asbest bij plaatsing van een zonneboiler soms eerst verwijdert dient te worden.

1. Zelf het asbest verwijderen

Als u zelf het asbest gaat verwijderen dan kan dit goedkoper zijn. Het is echter wel belangrijk, dat u weet wat u aan het doen bent. Het is ook goed om alle apparatuur en het juiste gereedschap te hebben. Tevens moet u weten hoe u het op de juiste manier afvoeren moet naar de juiste plek. Vaak kan dit laatste gewoon bij de vuilstort van uw gemeente.

2. Het asbest laten verwijderen

Als u geen rechterhanden hebt of wanneer u geen tijd hebt om het asbest zelf weg te halen is het natuurlijk logisch, dat u een asbestbedrijf inschakelt. De kosten lijken misschien wat hoger. Door echter een totaal overzicht te maken van wat u moet doen en wat er bij komt kijken kan het reuze meevallen.