Wat is een rolluik?

Rolluiken worden tegenwoordig zowel door particulieren als ondernemers gewild als inbraakpreventie op hun huis of zaak. Een rolluik is een verticaal bewegende afsluiting voor een raam of deur. Daarnaast is een rolluik zonwerend en in sommige gevallen geluiddempend.

Voordelen

Het hebben van rolluiken kan vele voordelen met zich meebrengen. Denk hierbij aan inbraakpreventie wanneer de rolluik van aluminium is gemaakt. Dat kan inbrekers afschrikken en jou een hoop ellende besparen. Het hebben van rolluiken kan ook kosten besparen omdat het vaak isolerend werkt.

Prijzen

De kosten van rolluiken worden berekent per maat en de aantal rolluiken per bestelling. Kies je voor meerdere ramen in je woning, dan zal je voordelig uitkomen. Rolluiken hebben vaak een richtprijs per m2 en hoe groter het rolluik moet zijn, des te hoger de prijs zult uitvallen.

Prijstabel

Hieronder is in de tabel indicatieprijzen weergeven voor rolluiken op basis van het materiaal. Uiteraard kunnen de prijzen lager of hoger uitvallen. Dat heeft te maken met factoren als de fabrikant van de rolluiken, diktes van de lamellen en het merk van de buismotor in het rolluik zelf.

100 cm x 100 cm 200 cm x 200 cm 300 cm x 300 cm
Kunststof €75 – €165 euro €200 – €300 euro €375 – €550 euro
Aluminium €110 – €225 euro €400 – €550 euro €700 – €950 euro

Overgenomen van deze pagina over rolluik prijzen.

Het materiaal: kunststof of aluminium, speelt een rol in de kostprijs. De prijs kan tussen €75 euro en €225 euro per m2 uitkomen. Daarnaast kunnen montage en bediening de prijs verhogen of verlagen.

Soorten

Rolluiken bestaan uit drie soorten: opbouwrolluiken, inbouwrolluiken en voorzetrolluiken. Voor elk soort bouwwerk dient men rekening te houden met mogelijkheden en beperkingen bij het plaatsen van de juiste soort rolluik. Meer over de soorten rolluiken en de bediening.

Waar te koop?

Sommige soorten rolluiken kun je kant en klaar kopen bij een bouwmarkt of door een specialist op maat laten maken. Let wel op dat de bouwmarkt over beperkte aantal afmetingen beschikt dan een specialist en de montage en/of installatie geheel aan jou is overgelaten. Rolluiken van bijvoorbeeld zwaar materiaal als aluminium dien je op maat te laten maken. Ook kun je ervoor kiezen om je rolluiken goedkoop in te kopen in Duitsland.

Onderdelen

Een rolluik bestaat uit diverse onderdelen die je goed dient te onderhouden. Elektrische rolluiken zijn vaak complexer en werken met een motor. Een standaard rolluik bestaat uit 14 onderdelen.

Opties

Wanneer je besluit om rolluiken te nemen, dien je na te denken over de soort rolluik die past bij je wens. Daarnaast is de afmeting belangrijk. Want koop je het zelf een standaardafmeting in de bouwmarkt of laat je het op maat maken? Het materiaal is evengoed belangrijk en natuurlijk daarbij de kleur. Wanneer je kiest voor aluminium is de kleurkeuze beperkt. Daarbij de ook een belangrijke vraag: monteer je het zelf of besteed je het uit? Allemaal opties waar je rekening mee dient te houden.

Montage

Wanneer je twee linkerhanden hebt, is het geen makkelijke klus om een rolluik te monteren. Buiten dat dienen sommige rolluiken juist door een specialist gemonteerd te worden om mogelijke schade te beperken en garantie mis te lopen.

Lees ook de Wikipedia pagina.