Spouwmuurisolatie

Isolatie is essentieel om een fijne leefomgeving te maken. Verschillende types isolatie werken hand in hand om er voor te zorgen dat kou, vocht en geluid buiten blijft en dat er binnenin de woning een stabiel klimaat heerst. Een populaire isolatieoplossing, die veel toevoegt aan de woning, is de zogenaamde spouwmuurisolatie. Het isoleren van spouwmuren in huis kost weinig geld en levert grote voordelen op. Omdat het een vrij simpele klus is, is het een veelgevraagde maatregel onder huiseigenaren in Nederland. Overweegt u ook om uw spouwmuren te laten isoleren?

Spouwmuurisolatie: hoe het werkt?

De spouwmuur is een type muur dat bestaat uit twee muurdelen, waartussen een ruimte opengelaten wordt. Spouwmuren worden veel gebruikt in Nederlandse huizen, omdat ze zeer geschikt zijn om vocht buiten te houden. Helaas verliezen deze muren wel veel warmte. Het idee van spouwmuurisolatie is dat de spouw opgevuld wordt met een warmte-isolerend materiaal. Via kleine gaatjes wordt de muur gevuld met steenwol, glaswol of isolatiekorrels bijvoorbeeld. Hierdoor houdt de muur veel meer warmte vast, en is uw huis een stuk beter geïsoleerd. Daarmee zorgt u niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor een lagere energierekening. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben vaak een lege spouw en kan er dus isolatie in gestopt worden.

Bespaar kosten met het isoleren van spouwmuren

De besparing die een spouwmuurisolatie oplevert, kan fors zijn. In een gewoon rijtjeshuis bent u al snel tot €200 euro per jaar goedkoper uit, simpelweg dankzij de lagere stookkosten. In een vrijstaand huis kan die besparing zelfs oplopen tot €600 euro. Omdat minder stoken ook beter is voor het milieu, kunt u in veel gemeentes premie aanvragen voor het isoleren van de spouwmuren. In dat geval is het financieel nog aantrekkelijker om deze klus uit te laten voeren bij u thuis. Heeft uw woning slecht isolerende spouwmuren en wilt u investeren in een beter leefklimaat, dan is een spouwmuurisolatie dus een zeer goede optie.

Andere manieren van isoleren

Wist je dat je ook met rolluiken kunt isoleren? Lees verder hier rolluiken.